ویژگی های ویندوز لینوکس
میتوان لینوکس را بدون ریسک در محیط زنده آزمایش کرد
یکی از کاربردیترین توانمندیهای لینوکس، در این مساله خلاصه میشود که کاربر قادر است بدون نصب آن بر روی سیستم و اعمال هیچ تغییری، با قرار دادن دیسک یا بارگذاری از روی حافظه فلش، آن را بر روی محیط زنده مورد آزمایش قرار دهد. در این حالت کافی است ایمیج توزیع لینوکس مورد نظر خود را (که قابلیت دیسک زنده در آن تعبیه شده باشد) بر روی یک حافظهی USB رایت کرده و سپس آن را همچون CD/DVD نصب ویندوز بوت کنید.
پس از بوت شدن لینوکس، به شما دو گزینه یکی برای ورود مستقیم به مراحل نصب و دیگری برای استفادهی آزمایشی از دیسک زنده و آشنایی با محیط توزیع ارائه میشود که بنا بر انتخاب خود میتوانید از آنها بهره ببرید. زمانی که محیط زنده را انتخاب میکنید، میزکار پیشفرض سیستمعامل درست همانند زمانی که بر روی حافظهی فلش یا بر روی سیستم نصب شده باشد در حافظهی رم بارگذاری خواهد شد. در این مرحله شما میتوانید همهی بخشهای سیستمعامل را بدون نگرانی از بابت ایجاد هرگونه مشکل در سیستم خود مورد استفاده و آزمایش قرار دهید. البته در نظر داشته باشید که در صورت وارد شدن به پارتیشنهای ویندوز هرگونه حذف یا تغییر در فایلها که توسط خودتان صورت گیرد در سیستم نیز اعمال خواهد شد. این موضوع، دیسک زندهی لینوکس را به ابزاری بسیار کارآمد برای رفع مشکل و نجات سیستم در زمانی که سیستمعامل اصلی با مشکل مواجه شده تبدیل میکند. بنابراین همراه داشتن یک دیسک زندهی لینوکس میتواند در موارد حساس کمک بسیار بزرگی برای شما باشد.
در دیسک زنده شما آزاد هستید که هر تعداد اپلیکیشن که دوست داشته باشید نصب کنید، تنظیمات سیستمعامل را دستکاری کرده و زیر و بم محیط کاربری را پیش از نصب واقعی بر روی دستگاه امتحان کرده و بر آن مسلط شوید. تمام این تغییرات تنها در حافظهی رم شما ذخیره خواهند شد و همگی به محض بارگذاری مجدد سیستم به حالت اول باز خواهند گشت. این شیوه همچنین راهکار بسیار مناسبی برای امتحان کردن سازگاری سختافزارها است چرا که دیسک زنده، همان تجربهی کاربری کامل را که پس از نصب دریافت خواهید کرد در اختیار شما میگذارد. بنابراین چک کردن اینکه آیا همه چیز به خوبی در سیستم جدید کار خواهد کرد به سادگی آب خوردن خواهد بود. البته این روزها احتمال اینکه یک قطعهی سختافزاری آنگونه که انتظار میرود عمل نکند بسیار اندک است.
جایگزین مناسب برای اغلب برنامهها وجود دارد
یکی دیگر از نگرانیهای کاربران ویندوز، نرمافزارهایی است که در سیستمعامل مایکروسافت مورد استفاده قرار میدهند اما با مهاجرت به لینوکس از آنها بی بهره خواهند بود. اگرچه این موضوع صحت دارد که بسیاری نرمافزارها فقط برای پلتفرم مایکروسافت تولید شدهاند و بسیاری نسخهی لینوکسی ندارند، اما برنامههای جایگزین بسیار مناسب و گاه با قدرت بیشتری برای به انجام رساندن نیازهای کاربران در لینوکس وجود دارد. برای هر نوع از نرمافزارها بطور قطع جاگزینهایی خواهید یافت؛ حتی برای نرمافزارهای CAD. در حقیقت تنها نرمافزارهای بسیار تخصصی هستند که ممکن است هیچ جایگزینی در لینوکس نداشته باشند، همانگونه که برای بسیاری نرم افزارهای فنی و علمی لینوکس که کاربردهای فراتخصصی دارند نمونهی مشابهی در ویندوز یافت نخواهد شد. اما مساله این است که چنین مسالهای در خصوص نیازهای اغلب کاربران صدق نمیکند.
نصب و مدیریت نرمافزارها بسیار آسانتر است
و اما یافتن و نصب نرمافزارها در لینوکس به چه شکل است؟ بر خلاف ویندوز شما در لینوکس هیچ نیازی به زیر و رو کردن اینترنت و پکیجهای نرمافزاری برای یافتن برنامههای مورد نیاز خود و نصب دستی و تک به تک آنها نخواهید داشت. مسلما همهی شما با مرکزهای نرمافزاری نظیر اپاستور یا گوگل پلی آشنا هستید. ایدهی یک مرکز و مخزن نرمافزاری متمرکز در این پلتفرمها از آنچه که پیشتر در لینوکس وجود داشته الگو برداری شده و به محبوبیت قابل توجهی دست یافته است. در لینوکس تمامی برنامهها در مخازن مشخصی قرار گرفته و همگی از طریق مرکز نرمافزاری توزیع شما (Software Center در اوبونتو) در دسترس قرار گرفته است. همچون سایر مراکز نرمافزاری کافی است نام پکیج مورد نظر را جستجو کرده یا در دستهبندیهای مشخص به جستجو بپردازید؛ سپس با کلیک بر روی کلید نصب تمامی مراحل بصورت خودکار انجام خواهند شد. بررسیها و امتیازات کاربران برای انتخاب بهتر در اختیارتان خواهد بود و جالبتر اینکه تمامی بستهها همراه با بروزرسانی سیستمعامل بروز خواهند شد و همچون ویندوز نیازی به دانلود و بروزرسانی تک به تک آنها نخواهید داشت. سیستم مدیریت بسته توزیع بصورت خودکار وابستگیها و اولویت نصب پکیجها را تشخیص داده و از هرگونه تداخل و ایجاد اشکال جلوگیری میکند.