چرا امنیت لینوکس از ویندوز بیشتر است؟
اینکه لینوکس را در برابر بدافزارها کاملا امن بدانیم اشتباه است. هر کامپیوتری که جزیی از شبکه باشد میتواند در خطر باشد و این موضوع ارتباطی با سیستم عامل دستگاه ندارد. در هر حال بیشتر خبرهایی که در مورد ویروسها، تروجانها و درپشتیها پخش میشوند و میشنویم مربوط به سیستم عامل ویندوز هستند، نه لینوکس! به همین دلیل است که برخی به اشتباه تصور میکنند که لینوکس غیرقابل نفوذ است و توسط انواع بدافزارها آلوده نمیشود.
چرا امنیت لینوکس از ویندوز بیشتر است؟
چرا لینوکس نسبت به ویندوز کمتر به حملات آنلاین آسیبپذیر است؟
سیستم عامل ویندوز نسب به لینوکس محبوبتر است، توسعه دهندگان ویروس و بدافزار ترجیح میدهند بدافزاری را بنویسند و یا توسعه بدهند که سریعتر توزیع شود و دستگاه کاربران بیشتری را آلوده کند. آنطور که مشخص است کاربران کمتری از لینوکس استفاده میکنند بنابراین تعداد حملات هم کمتر است.
نکته مهم این است که لینوکس ساختار امنیتی بهتری نسبت به ویندوز دارد. بدافزارها در سیستم عامل ویندوز در غالب فایلهای اجرایی هستند (exe)، علاوه بر این فایل فشرده zip هم میتواند شامل فایل exe باشد. به محض اینکه این فایلها اجرا شوند، دستگاه کاربر آلوده میشود. اما در لینوکس، سیستم این نوع فایلها (.exe) را اجرا نمیکند.در لینوکس نوع دیگری از فایلها: مانند rpm، deb و غیره وجود دارند و این فایلهای اجرایی تنها زمانی اجرا میشوند که کاربر root درخواست اجرا را داده باشد.
همچنین فایلها در لینوکس به راحتی دانلود و نصب نمیشوند. لینوکس مانند ویندوز به آسانی به برنامهها و فایلها دسترسی مدیریت و ریشه نمیدهد. از طرفی ویروس ویندوز نمیتواند سیستم عامل لینوکس را آلوده کند، مگر اینکه برنامه Wine با دسترسی root در لینوکس نصب و اجرا شده باشد. Wine برنامهای برای لینوکس است که فایلهای ویندوز را روی این سیستم عامل اجرا کند.
آیا بدافزار لینوکس وجود دارد؟
بله بدافزار سیستم عامل لینوکس هم وجود دارد، اگرچه تعدادشون نسبت به سیستم عامل ویندوز کمتر است. سیستم عامل لینوکس در به روز رسانیهای خود ضعفها و آسیبپذیریهای امنیتی را اصلاح میکند و به این ترتیب با بدافزارها مقابله میکند. Mirai یکی از مشهورترین بدافزارهای لینوکس و مربوط به سال ۲۰۱۶ است. این بدافزار، رمزعبور و شبکه را هدف قرار میداد. نام چند بدافزار دیگر که برای سیستم عامل لینوکس نوشته شده بودند: Mayhem، Linux.Remaiten ، Snakso-A و غیره.
از سال ۲۰۱۸ تاکنون خبر گستره بدافزار و ویروس لینوکسی نبوده است، و این به دلیل فقدان دسترسی ریشه و همچنین به روز رسانیهای سیستم عامل لینوکس است. با اینحال این سیستم عامل هم ۱۰۰٪ امن نیست، و کاربران آن به ابزارهای امنیتی مانند rkhunter، ClamAV و Lynis نیاز دارند.